Mikroorganisma
memerlukan keadaan – keadaan tertentu untuk bertumbuh. Keadaan – keadaan
tersebut ialah suhu yang sesuai, kehadiran udara, keadaan keasidan yang sesuai,
kehadiran air dan nutrien (sumber makanan).
SUHU YANG SESUAI
Setiap
spesies mikroorganisma memerlukan suhu yang sesuai untuk bertumbuh. Suhu yang
sesuai atau dipanggil sebagai suhu
optimum pertumbuhan adalah berbeza – beza mengikut spesies mikroorganisma.Kebanyakan suhu optimum pertumbuhan bagi mikoorganisma (kadar pertumbuhan mikroorganisma paling cepat) adalah antara julat 20°C hingga 50°C.
Rujukan di sini, midlandstech, dan di sini, textbookofbacteriology.
KEHADIRAN UDARA
Mikroorganisma
memerlukan udara sama ada untuk menjalankan proses respirasi (pernafasan) bagi
menjana tenaga, untuk menyebarkan spora atau medium untuk berpindah dari satu
perumah ke perumah yang lain.
Rujukan
: scienceclarified, generalbacteriology
KEADAAN KEASIDAN YANG SESUAI
Keadaan keasidan
makanan penting untuk pertumbuhan mikroorganisma (bakteria). Keasidan diukur
atau dikenali sebagai skala pH yang julatnya antara 0 hingga 14, di mana pH 7.0
adalah neutral, pH kurang dari 7.0 adalah berasid dan pH lebih dari 7.0 adalah
beralkali.
(‘The acidity of a food is also important for
bacterial growth. Acidity is measured using what is known as the pH scale which
goes from 0 to14, where pH 7.0 is neutral, a pH less than 7 is acidic and a pH
greater than 7.0 is basic or alkaline.’)
Makanan yang
mempunyai pH hampir dengan 7.0 adalah sangat ideal bagi pertumbuhan
mikroorganisma (bakteria). Setiap mikroorganisma mempunyai pH pertumbuhan
minimum, optimum dan maksimum. Julat pertumbuhan optimum adalah 6.0 hingga 7.5,
tetapi pertumbuhan boleh berlaku perlahan pada paras pH yang lebih rendah atau
lebih tinggi. pH pada 4.6 dan di bawah atau pada pH melebihi 11 akan mencegah
pertumbuhan patogen (mikroorganisma membawa kerosakan).
(‘Foods with a pH close to 7.0 are ideal for
most bacterial growth. Every microorganism has a minimum, optimum and maximum
pH for growth. The optimum growth range is about 6.0 to 7.5, but growth can
occur slowly at lower or higher pH levels. A pH of 4.6 and below or a pH above
11 will prevent pathogen growth.’)
Rujukan
: seafoodhaccp
KEHADIRAN AIR
Bakteria
mengandungi 80 hingga 90 peratus air. Jadi ia merlukan air untuk terus hidup.
(‘Bacteria are about 80 to 90 percent water.’)
Rujukan
: scienceclarifiedSemua mikroorganisma (bakteria) memerlukan kelembapan atau air untuk bertumbuh dan membiak. Mikroorganisma (bakteria) memerlukan air untuk mendapatkan makanan dan untuk menyingkirkan bahan kumuh.
(‘All bacteria need moisture, or water, in a
"useable" or "available" form to grow and reproduce.
Bacteria use the water to take in food and to remove unwanted waste products.’)
Rujukan
: seafoodhaccp
NUTRIEN
Makanan merupakan
keperluan penting bagi SEMUA organisma termasuk mikroorganisma. Mikroorganisma
(bakteria) memerlukan protein, karbohidrat, vitamin dan mineral untuk
bertumbuh.
(‘Food is essential for ALL living organisms.
Bacteria need protein, carbohydrates, vitamins and minerals - just like we do.’)
Rujukan
: seafoodhaccpSila lihat video di bawah untuk melihat pertumbuhan dari beberapa spesies mukor.
Sila lihat video di bawah bagaimana untuk membiak bakteria (mikroorganisma). Bakteria ada di mana – mana.
KEMBALI KE :
MIKROORGANISMA– JenisMIKROORGANISMA – Proses Hidup
MIKROORGANISMA– Intro
Bagus Dan sensual dibuat nota...madam difahami wallah pun ringmaster Dan Lebar
BalasPadamSenang nak hafal seleoas ni...
BalasPadamtypo tu selepas patutnya bukan seleoas
Padamsenang nak hafal.
BalasPadam