Selasa, 23 Februari 2010

SISTEM PEREDARAN DARAH MANUSIA - JANTUNG (‘CIRCULATION SYSTEM IN HUMAN – THE HEART’). Bahagian 2

Semasa pemeriksaan kesihatan, bunyi kuat jantung yang kedengaran adalah bunyi di mana injap jantung tertutup. Injap – injap mengelak daripada aliran balik darah.
(‘During physical examination, the loudest of the heart sound heard is the sound of the valves closing. The valves prevent the backflow of the blood.’)

Terdapat dua jenis injap, injap atrium-ventrikel (AI) dan injap semilunar (SI). Injap atrium-ventrikel terletak di antara atrium dan ventrikel dan mengelak aliran semula darah dari ventrikel ke dalam atrium. Terdapat dua injap atrium-ventrikel, injap trikuspid yang terletak pada sebelah kanan jatung dan injap mitral terletak pada sebelah kiri jantung.
(‘There are two type of valves, atrioventricular (AV) valves and semilunar valves (SV). Atrioventricular valves are located between the atrium and the ventricle and prevent backflow of the blood from the ventricle into the atrium. There are two atrioventricular valves, tricuspid valve is located in the right side of the heart and mitral valve in the left side of the heart.’)

Injap semilunar terletak di lokasi di mana darah akan meninggalkan ventrikel, mengelak aliran semula darah ke dalam jantung. Injap di antara ventrikel dan arteri pulmonari pada sebelah kanan jantung dipanggil injap pulmonari dan injap di antara ventrikel dan aorta pada sebelah kiri jantung dipanggil injap aorta.
(‘Semilunar valves (SV) are located at the point where the blood leaves the ventricle, prevent backflow of the blood into the chamber. The valve between the ventricle and the pulmonary artery at the right side of the heart is called pulmonary valve and the valve between the ventricle and the aorta at the left side of the heart is called aortic valve.’)

Tonton video di bawah mengenai injap jantung.
(‘Watch the following video about the valves of the heart.’)


Video di bawah menunjukkan kitaran kardiak (jantung). Secara ringkasnya, kitaran kardiak adalah seperti berikut :
(‘The following video shows the Cardiac Cycle. Cardiac cycle is explained briefly as follows.’)

bersambung...
To be continued...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan