Sabtu, 26 Jun 2021

TAHUN 6 MA20; PdPR 2.0 JAWAPAN Buku Teks ms 146 no 1, 2, 3, 4 dan Buku Kerja Sukses A+ ms 69, 70, 71

BUKU TEKS TAHUN 6
ms 146 : no 1, 2, 3, 4
1. B
2. Bahagian inti akan rosak terlebih dahulu kerana bahagian inti mengandungi air yang membolehkan mikroorganisma bertumbuh dan membiak. Inti akan berbau masam, ditumbuhi tompok hitam, berlendir dan berubah tekstur
3.


4. D

BUKU KERJA SUKSES A+ TAHUN 6
ms 69, 70, 71
ms 69
1. sentuhan 2. rosak 3. bakteria, 4. Melambatkan 
5. takat beku 6. Rendah 7. udara 8. pembungkusan vakum

9. 
Kaedah pengawetan : Pempasteuran; 
Cara pencegahan : Pemanasan pada suhu yang tinggi dan penyejukan segera – mikroorganisma akan mati dan tidak boleh tumbuh pada suhu yang sangat rendah

10. 
Kaedah pengawetan : Pemasinan; 
Cara pencegahan : Pemasinan akan menyingkirkan kelembapan pada makanan. Tiada air, mikroorganisma tidak boleh bertumbuh

ms 70
1. Untuk menghalang atau melambatkan proses hidup mikroorganisma
2. Penyejukbekuan/pengeringan
3. Mikroorganisma tidak boleh bertumbuh pada suhu yang sangat rendah/Mikroorganisma tidak boleh bertumbuh pada keadaan kering atau tiada air
4. Untuk mengubah keadaan cecair menjadi lebih berasid/mengubah keadaan keasidan
5. Pengeringan/pendidihan/pendinginan/pembungkusan vakum/penyejukbekuan/pengetinan dan pembotolan/pempasteuran/pemasinan/penyalaian/pelilinan.

ms 71
1. Kerana ikan A mengandungi air dan keadaan ini amat sesuai untuk mikroorganisma bertumbuh dan membiak
2. Ikan berbau busuk, tekstur ikan menjadi lembik, mata ikan berwarna merah
3. Kerana ikan B berada pada persekitaran yang sangat sejuk, mikroorganisma tidak boleh tumbuh pada suhu yang sangat rendah
4. Pengeringan/pembungkusan vakum/pengetinan dan pembotolan/pemasinan/penyalaian
5. Mikroorganisma tidak dapat bertumbuh dan membiak pada suhu yang sangat rendah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan