Isnin, 21 Disember 2015

UPSR KSSR 2016/KERTAS SAINS 018

Ujian Pencapaian Sekolah Rendah, UPSR, Kurikulum Standard Sekolah Rendah, KSSR, 2016, format baru, Pentaksiran Berasaskan Sekolah, PBS, Kemahiran Berfikir Aras Tinggi, KBAT, peperiksaan, Ujian, Sekolah Rendah, Sekolah, Rendah, peperiksaan, pusat, 5 matapelajaran, teras, Kebangsaan, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Kertas,  Bahasa Melayu Pemahaman, Bahasa Melayu Penulisan, Bahasa Inggeris Pemahaman, Bahasa Inggeris Penulisan, Matematik, Sains, keputusan, 6A, calon, bahagian A, soalan objektif, bahagian B, soalan subjektif, kod kertas 018, Kertas 1, Kertas 2, penataran
 
BENGKEL 'SEDIA SEBELUM BERMULA' Sains dan Matematik - Mac 2017


 

Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di bawah kurikulum baru iaitu Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) akan bermula pada tahun hadapan 2016. Murid tahun 6 pada tahun 2016 adalah generasi pertama mengikuti sistem KSSR dan menjadi murid pertama menjalani UPSR dengan format baru.

Setelah sekian lama UPSR di bawah Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) bermula dari tahun 1993, dan akhirnya  berubah mengikut peredaran zaman dan keperluan pendidikan masa kini.

Sejajar dengan pelaksanaan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan melengkapi pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) disamping membudayakan unsur-unsur Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT), maka format peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2016 yang baharu dan ditambahbaik akan digunakan. Walau bagaimanapun, UPSR masih berbentuk ujian bertulis 100% peperiksaan pusat seperti tahun-tahun sebelumnya.


UPSR 2016 secara keseluruhannya mengandungi 5 matapelajaran teras bagi Sekolah Kebangsaan iaitu :
Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains.
Kertas yang ditawarkan ialah :
Bahasa Melayu Pemahaman, Bahasa Melayu Penulisan, Bahasa Inggeris Pemahaman, Bahasa Inggeris Penulisan, Matematik dan Sains

Kali pertama Kertas Sains diuji di dalam UPSR bermula sesi persekolahan 1996/1997, yang mana hanya terdiri daripada satu kertas sahaja yang mengandungi bahagian A (soalan objektif) dan bahagian B (soalan subjektif).

Bagi tahun hadapan 2016  Kertas Sains dengan kod kertas 018, akan mengalami evolusi yang mana terdiri daripada Kertas 1 dan Kertas 2. 

 

   

 

Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan BUKU LATIHAN SAINS mengikut sukatan KSSR dan FORMAT UPSR TERKINI 2016, hasil tulisan GURU PAKAR SAINS iaitu CIKGU ZAZOLNIZAM ZAKARIA, sila ke pautan ini atau sila pm saya di 013-2795903.

2 ulasan: